27 Ocak 2017 Cuma

Zafer Anıtı / Ankara









Kurtuluş savaşının en büyük kahramanı ve ulusal kurtuluş savaşı önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle ve saygıyla anıyorum. Yok olmakta olan hır ulusun kurtuluşuna vesile olması ve tüm Türk milletini biraraya toplamayı başaran bu önder ile kahramanlığı kelimeler sığmayan bu ulus adına hazırlanmış olan bu heykeli sizlere anlatmak istiyorum.
  Zafer Anıtı Ankara'daki Ulus meydanında bulunuyor. Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından 24 Kasım 1927 yılında Ulus meydanına yapılmış olan bu anıt kurtuluş savaşında kahramanlık yapmış Mehmetçik ve Türk halkını temsil eder. Mustafa Kemal Atatürk bu anıt için söylediği sözleri sizlere resim olarak  yayınlıyorum. Gerçekten kahramanlık timsali bu anıt , ulusta bulunan 1 ve 2 inci TBMM binalarına selam eder gibi bakmaktadır. Bu eserler bizim temel taşlarımızdır. Şimdilerde ise bu eserler güvercinlerin mekanı olmuş güzide yerlerdir. Her Türk çocuğu buraları görmeli ve kurtuluş ruhunu hissetmelidir. 


14 Ocak 2017 Cumartesi

Erzurum Taşhan Rüstempaşa Bedesteni





Osmanlı döneminde bu binalar hayır işlemek ve hayır işlerinin yapılabilmesi için kurulan vakıfların idamesi maksadıyla yapılmaktaydılar. Devrin büyük padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman ve paşaları devletin hazinesi yerine kendi şahsi mulklerinden para harcaması yaparak bu eserlerin imarını gerçekleştirmiştir. Bu millet   vakıf kurmak ve bu vakıfların uzunca bir süre yaşaması için ticarethane gibi para getiren kervansaraylar, hamamlar gibi mülk yapılarını imar ettirmiştir.
  Gelelim biz güzeller güzeli Taşhan Rüstempaşa Bedestenine. 1535 yılında Yemen fatihi Rüstempaşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı imparatorluğunun en güzel Kervansaray örnekleri arasında gösterilen bu şaheser halen dimdik ayakta durmaktadır.  Bina sağlam kesme taşlardan iki katlı olarak inşaa edilmiştir. İkinci katında 4 birinci katında 2 kapısı mevcuttur. Bina kare şeklinde yapılmış ve 20x20 metre iç bahçesi ile göz doldurur. Şuan ki bulunan iki çeşme sonradan yapılmıştır. Orta havuz kısmı zamanında yapılan ahırların yıkılması sonrasında yapılmıştır. Avluda bulunan revakların gerisinde 31 oda mevcuttur. İkinci katında bir mescit vardır.  Mescidin kapısı ibadethaneye ve Yüce Allah'a saygı ve hürmet maksadıyla alçak yapılmış olup zeminden biraz yüksektir. İkinci katta bulunan dükkanlar karşılıklı olup derinliği kısadır. Zamanında yapılmış olan etrafındaki diğer yapılar yıkılmış olup günümüze mevcut hali kalabilmiştir.

13 Ocak 2017 Cuma

Erzurum Lalapaşa Camii




Lalapaşa camii 1562 yılında Lala Mustafa Paşa  tarafından ünlü Türk mimari Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Bu yapı inşaa edildiği dönem dikkate alındığında ilk Osmanlı camii özlelliği ile ön plana çıkmaktadır. O zaman diliminde halkın nüfus oranı dikkate alınarak yapılan bu caminin tüm  masraflarını o dönemde beylerbeyi olarak görevli olduğu dönemde kendi şahsi hazinesinden karşılamak suretiyle hayır amaçlı yapılmıştır. Bu mazlum şehir ve camii Moğol, Ermeni  ve Rus isgallerinde yağma ve talana maruz kalmıştır. Çinileri ve el işçiliğiile yapılmış olan minberi gibi birçok tarihi eserleri çalınmıştır . Ancak tüm güzelliği ve taş işçiliği ile hala göz doldurmaktadır.
  Her Osmanlı eserinde olduğu gibi bu eserde de bir kitabe vardır. Binanın ilk yapımı külliye olarak olsada günümüze Sinan mektebi ve  saray kısımları yıkılmıştır. Bu haliyle bile zarafet sahibi yaşayan bir yapıdır.


11 Ocak 2017 Çarşamba

Erzurum / Yakutiye Medresesi




Erzurum'a gelen üşür ama insanlarını tanıyınca soğuk insana dokunmaz. Sıcaklık insanın kalbinde başlar. Damarlarında vücudunun herbir hücresini ziyaret ederek ısı taşır, sevgi taşır, ihtiyaç duyduğu mineralleri ulaştırarak ayakta tutar.  Erzurum'a gelenleri ayakta tutanda o sıcaklıkta saklıdır. Sevgi tarihle birleşerek bir zamanların medreseler şehri olan Erzurum olur.
  Sizlere Erzurum Yakutiye Medresesi tanıtmak istiyorum. 1310 yılında İlhanlı hükümdarı Sultan Olcaytu zamanında Gazan Han ve Bolugan Hatun adına Gazan'lı    Cemaleddin Hoca Yakut tarafından  geleneksel Selçuklu mimari tarzında yaptırılmıştır. Anadolu'daki kapalı medrese örneklerinin sonuncuları arasındadır. Medrese avlusunun etrafında öğrenci odaları ve dershaneler vardır. Tackapısında geometrik ve bitkisel motifli bordürler mevcuttur. Tackapının iki yanında bir hayat ağacı, arslan ve kartal figürleri bulunur. Yapının güneybatı kisminda tuğlalardan yapılmış ve sırlı tuğla konularak yapılmış bir minare vardır.
  Eskiden medreseler aynı zamanda dini ve normal ders programının olduğu kültür kurumları olduğu için oda kapıları alçak ve saygı esaslı kapılardır.
Ulaşım : Şehir merkezinde SGK karşısında ve bir nevi Mecburiyet caddesi tabirinin oldugu cadde üzerinde .