11 Ocak 2017 Çarşamba

Erzurum / Yakutiye Medresesi




Erzurum'a gelen üşür ama insanlarını tanıyınca soğuk insana dokunmaz. Sıcaklık insanın kalbinde başlar. Damarlarında vücudunun herbir hücresini ziyaret ederek ısı taşır, sevgi taşır, ihtiyaç duyduğu mineralleri ulaştırarak ayakta tutar.  Erzurum'a gelenleri ayakta tutanda o sıcaklıkta saklıdır. Sevgi tarihle birleşerek bir zamanların medreseler şehri olan Erzurum olur.
  Sizlere Erzurum Yakutiye Medresesi tanıtmak istiyorum. 1310 yılında İlhanlı hükümdarı Sultan Olcaytu zamanında Gazan Han ve Bolugan Hatun adına Gazan'lı    Cemaleddin Hoca Yakut tarafından  geleneksel Selçuklu mimari tarzında yaptırılmıştır. Anadolu'daki kapalı medrese örneklerinin sonuncuları arasındadır. Medrese avlusunun etrafında öğrenci odaları ve dershaneler vardır. Tackapısında geometrik ve bitkisel motifli bordürler mevcuttur. Tackapının iki yanında bir hayat ağacı, arslan ve kartal figürleri bulunur. Yapının güneybatı kisminda tuğlalardan yapılmış ve sırlı tuğla konularak yapılmış bir minare vardır.
  Eskiden medreseler aynı zamanda dini ve normal ders programının olduğu kültür kurumları olduğu için oda kapıları alçak ve saygı esaslı kapılardır.
Ulaşım : Şehir merkezinde SGK karşısında ve bir nevi Mecburiyet caddesi tabirinin oldugu cadde üzerinde .







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder